Hur kan något som är så enkelt, vara så svårt?
Vi har alla erfarenhet av det. Vi har alla försökt att göra det. Vi har alla misslyckats. Med vaddå?
Att vara goda lyssnare.
Men vi lyckas då och då med konsten att lyssna. Att lyssna borde kanske vara den enklaste saken i världen, men i praktiken visar sig detta vara svårt. Vi behöver bara gå till en så enkel sak som kommunikationen i familjen. Hur ofta lyssnar du verkligen på henne eller honom utan att avbryta, utan att fokusera på dig själv och dina tankar? Hur ofta ger du den andra tid och utrymme att utveckla sina tankar medan du bara lyssnar. När vi sedan går till ett professionellt sammanhang vet vi att tillfällena är många när vi inte har lyssnat på kollegor, chefer, kunder, medborgare eller andra personer. Det finns forskare som menar att det ser riktigt illa ut med organisationers lyssnande – det råder en lyssnandekris. Det är synd att lyssnandet i organisationer inte har prioriterats tillräckligt mycket.
Lyssnande bidrar med stora värden som förbättrade relationer, ökat förtroende, engagemang, innovationsförmåga, lärande och produktivitet. I boken Strategiskt lyssnande: Så blir chefer, medarbetare och organisationer bättre på att lyssna diskuterar vi hur organisationer kan uppnå dessa goda värden genom att lyssna mer. Vi pekar ut hinder och föreslår sätt att hantera dem. Vi föreslår även en modell för hur organisationer systematiskt kan arbetar för att utveckla det strategiska lyssnandet.
Om författarna
Anette Svingstedt är universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet.
Mats Heide är professor vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet.