Inför en förändringsresa

Jag har länge saknat en praktisk handbok i förändringsledning. Det finns mycket skrivet i ämnet, men ofta är det alldeles för förenklat för att det ska gå att använda i verkligheten. Eller alldeles för abstrakt. Det finns bra teoretiska böcker som inte är tillräckligt handgripliga, och det finns böcker som är konkreta och innehåller tydliga gör-det-själv-instruktioner, men då på bekostnad av flexibilitet och teoretisk förankring. Jag strävar efter en balans mellan teori och praktik. Den som ska leda en förändringsprocess ska kunna läsa och sedan ta med lärdomarna, metoderna, mallarna och modellerna ut i den egna verksamheten. Jag har helt enkelt velat skriva den bok som jag själv skulle vilja ha i min hand när jag står inför en förändringsresa.

Boken bygger på många års erfarenhet av förändringsledning i rollen som chef, utbildare och konsult. Jag ger en bild av vilka modeller, verktyg och metoder som fungerar bäst, och varför. Om du förstår teorin bakom är det lättare att avgöra när det är lämpligt att göra undantag, och när det är oklokt att blint följa en viss modell eller metod. Ibland, för vissa steg i förändringsprocessen, finns det inte några etablerade praktiska verktyg eller modeller och då har jag själv försökt att fylla de luckorna.

Både den erfarne förändringsledaren och nybörjaren har användning av boken. Om du har mycket erfarenhet av förändringsledning kan du använda boken som ett hjälpmedel för att strukturera dina egna kunskaper och erfarenheter, hjälpa dig förmedla dem till andra eller för att lyfta kompetensen i din egen verksamhet. Om du inte har så mycket erfarenhet av förändringsledning finns här en bra grund för att komma igång med de viktigaste teoretiska begreppen och praktiska verktygen.

Förändringshandboken

Läs mer om boken här