Hur du konkret som ledare arbetar modernt

Dagens chefer har ett internt tryck med belastade chefer, svårigheter att rekrytera personal samt nya krav på delaktighet, flexibilitet och medbestämmande, inte minst från yngre generationer. Samtidigt finns idag ett ökat externt tryck i form av mer komplexa arbetsuppgifter krav på snabb omställning samt behov av samverkan kring stora samhällsutmaningar, organisationer behöver nyttja den samlade kompetensen till fullo för att klara av sina uppdrag. Medarbetare i hela organisationen behöver i större utsträckning kunna hantera nyckelfrågor kring problemlösning, utveckling, lärande, trivsel och hållbarhet.

Trots de nya utmaningarna, finns ofta ett glapp i våra organisationer mellan det traditionella sättet att organisera, styra och leda och det som efterfrågas i det moderna arbetslivet. Ledare och organisationer uttrycket ett stort behov av verktyg och kunskap för hur de kan hitta nya vägar framåt. Hur ska utvecklingsarbetet mot mer involverade och ansvarstagande medarbetare gå till i praktiken?

Boken ”Tillit och medledarskap – handbok för chefer” sprider kunskap om hur man konkret som ledare och organisation kan arbeta med att anpassa kultur och organisering till ett modernt arbetsliv. Boken ger konkreta verktyg och metoder för hur ledare kan ta konkreta steg för ett ökat medledarskap – för medarbetare att bli mer självständiga där fokus ligger på samarbete, inkludering och decentralisering av beslutsfattande. Medledarskap kräver kommunikation, samarbete och förtroende bland de medverkande, samt en tydlig definition av ansvar och rollfördelning.

Vår vision är att sprida konkreta metoder och verktyg till ledare och HR för ökat ansvarstagande, delaktighet och handlingsutrymme för medarbetare. Detta skapar engagemang och motivation, men även ökad kreativitet och bättre problemlösning för organisationen som helhet.

Om författarna

Johanna Rådeström är legitimerad psykolog och specialist i arbets- och organisationspsykologi med många års erfarenhet av att utbilda och handleda chefer samt stötta organisationer i övergripande verksamhetsutveckling.

Annika Gistvall är legitimerad psykolog med lång erfarenhet av att arbeta med ledare och ledningsgrupper. Hon utbildar, handleder och coachar ledare på olika nivåer, ofta inom frågor som rör tillit och medledarskap.

Tillit och medledarskap

Läs mer och köp boken