Vem är din förebild?

Handen på hjärtat, hur många förebilder har du och hur många av dem är kvinnor?

Förebilder har funnits i alla tider, de ger oss mod och inspiration. De kan få oss att utmana oss själva och ge oss modet att våga. En del av vår personliga utveckling är att ha förebilder att ta intryck av. Personer som vi beundrar, speglar oss i och hämtar kraft ur.

I vårt samhälle behövs det fler kvinnor som lyfts fram som förebilder, för att ge fler kvinnor kraft att göra den karriär som de strävar efter – och för att ge män ett alternativ. Och anledningen är lika enkel som självklar. En undersökning från World Economic Forum 2013 visar att tre av fyra svenska kvinnor är sysselsatta i arbete. Trots att Sverige därmed har högst andel arbetssysselsatta kvinnor i EU har vi lägst andel kvinnliga VD:ar (15 %, 2,4 % i börsnoterade bolag).

Att vända på en sådan trend handlar om att nedmontera det glastak som många kvinnor möter. Och ett sätt att göra det är att lyfta fram fler förebilder som är kvinnor. Inte ouppnåeliga stålkvinnor långt borta, utan kvinnor inom räckhåll. Kvinnor som syns, som finns och som lever ”riktiga” liv. Kvinnor att inspireras av, ”Kan hon, så kan jag”. Torborg Chetkovich, VD på Swedavia, menar att ”det som imponerar på mig är det vi människor gör i vardagen, det behöver inte vara så himla märkvärdigt och stort”.

Soki Choi, vd på Nona Lab, menar att synen på förebilder håller på att förändras. ”Ledarskap är i förändring och därmed också synen på förebilder. Den gamla modellen av framgångsrikt ledarskap bygger på prestation. Att mäta linjärt. Du ska vara bäst i jämförelse med andra. Självförtroende utåt, status, cv och priser är avgörande faktorer. I den andra modellen beundrar man människor som vågar bottna i sin egen kompass och självkänsla. Som lyser och inspirerar. Som får följare för att de utstrålar att de vågar följa egna drömmar. En mer andlig aura som inte går att mäta. Jag tror att fler kvinnor än män är naturligt lagda åt kvinnliga energier, även om det är männen som har synts och tagit åt sig äran även för denna typ av ledarskap, personer som Mahatma Gandhi, Dalai Lama och Nelson Mandela.”

Förebilder är en stark kraft. Vi tror att det finns mycket att lära av framgångsrika kvinnors egna berättelser om val, vägar och drivkrafter. Att ha förebilder är att kunna plocka färdigheter, klokskap och inspiration från både personer i ditt nätverk som du beundrar och från framgångsrika ledare. Det är att kunna kommunicera med människor, utbyta nya tankar, vara innovativ och få erfarenheter på allt högre frekvens.

Så öppna upp dig för andras erfarenheter och vårda dina relationer. Se, lyssna och lär. Det kommer garanterat att stärka dig på din livsresa och dina möjligheter att förverkliga dina ambitioner.

 

/Lena Gustafsson & Ulrika Sedell

 

4711694_Bortom-glastaket_omslag.inddNyfiken på mer?

Läs då ”Bortom glastaket – 26 ledande kvinnor om karriär, drivkrafter och ledarskap”, Lena Gustafssons & Ulrika Sedells nya bok. Boken är ett unikt porträtt av 26 ledande kvinnor som berättar om sin väg till toppen. I öppenhjärtiga intervjuer delar de med sig av sina livsresor och erfarenheter. Vad driver dem? Varför lyckades just de? Hur hanterar de motstånd och framgång? Hur ser de på ledarskap? ”Bortom glastaket” är en annorlunda bok om karriär och ledarskap som ger nya perspektiv. Intervjuporträtten varvas med resonemang och tips kring karriär och ledarskap.

 

Om författarna

Bakom boken står Lena Gustafsson, legitimerad KBT-terapeut och relationsexpert, som under 20 år har hjälpt företag till framgångsrikt ledarskap och goda affärer samt Ulrika Sedell, ledarskaps- och organisationskonsult med 15 års erfarenhet av att skräddarsy ledarskapsprogram och handleda chefer.

 

Läs ett smakprov här

Beställ boken här