Personliga egenskaper viktigare än verktyg för den framtida ledaren
Är det coachande ledarskapet en modefluga eller en trend som kommer att överleva? Det är en i allra högsta grad relevant fråga. Vi kan se hur det har vuxit upp alltfler aktörer på coachingmarknaden under de senaste 10-15 åren. Från att från början ha varit ett område med många lycksökare finns det i dag ett stort antal seriösa aktörer som såväl coachar som med hög kvalitet utbildar coacher enligt auktoriserade och certifierade processer.
En studie som vi genomförde för något år sedan visade att det coachande ledarskapet har kommit för att stanna. Vi lärde oss dessutom att det finns en diskrepans mellan dagens krav på en ledare och vad vi kommer att behöva i rekrytera inför framtiden. Vi lever i en värld med snabba förändringar. Världen utanför företaget förändras i allmänhet snabbare än vad vi hinner anpassa organisationen.
Hur kan då företagen möta detta? Vi ser att det är helt och hållet en ledningsproblematik. Gamla sanningar räcker inte längre och gamla verktyg som bygger på processer och rutiner blir snart obsoleta. Det betyder också att vad ledarna har gjort tidigare är mindre intressant än deras personlighetsmässiga potential. CV-sökandets epok är över.
Det här ställer också större krav på de som rekryterar chefer. De egenskaper som man vid val av framtidens ledare främst bör fokusera på är bland andra självkännedom, trygghet i sig själv och förståelse för hur man påverkar andra i omgivningen. Mental rörlighet och flexibilitet, förmåga att snabbt sätta sig in i nya situationer är också av stor vikt med den allt snabbare förändringstakten i omvärlden. Tidigare uppskattade egenskaper som drivkraft, helhetsperspektiv och mod är viktiga även för framtidens ledare.
Det här är egenskaper som endast till en del kan visa sig i ett CV. Därför är det viktigt att vi har metoder för att kunna beskriva de personliga egenskaperna på ett säkert och för ledarskapet relevant sätt. Det finns flera testinstrument som flitigt används i rekryteringssammanhang. Genom att resultaten presenteras med siffror, tabeller och diagram kan man förledas att tro att de är exakta. Tyvärr är deras validitet så låg att de endast kan betraktas som ett stöd.
Därmed är man inne på att rekryterarens förmåga. Mognad, erfarenhet och intellektuell kapacitet är avgörande för en lyckad rekrytering.
Då ska du läsa boken ”Framtidens Ledare- att identifiera, finna och rekrytera” . I boken får du handfasta råd om hur du rekryterar ledare som kommer att fungera även i framtiden.
Om författarna
Helena Wennerhill är civilekonom och ICF-certifierad Mastercoach. Hon har operativ erfarenhet från näringslivet och har sedan mer än 15 år bedrivit egen verksamhet i företaget VivaCoaching AB. I dag arbetar hon som Executiv Coach och erbjuder även personliga träningsprogram i coachande ledarskap.
Lars-Olof Tunbrå är civilingenjör och marknadsekonom, Han har erfarenhet från ledande positioner i näringslivet och har sedan 1995 verkat som chefsrekryterare (ESK) i International Search Partners AB. Lars-Olof har tidigare för Liber skrivit den mycket uppmärksammade boken ”Psykopatiska Chefer- lika farliga som charmiga”. Han har också hållit ett stort antal seminarier och föreläsningar om ämnet samt verkar som rådgivare inom området.