Konsten att göra ovetskap till en tillgång

Ur förordet

Förändringar är möjligheter. Det är budskapet som Steven D’Souza och Diana Renner för fram i Ovetskap – konsten att göra ovisshet till en tillgång.

Som framgår av titeln är det en konstart att vända ovissheter till möjligheter. Det krävs en mycket specifik form av ledarskap för att hantera ovisshet och vända det till en konkurrensfördel.

Mycket framgångsrika ledare kan navigera i ovissheten som den naturligaste sak i världen. Faktum är att det ligger i somliga ledares natur. Apples grundare Steve Jobs gav till exempel studenter som gick ut Stanford rådet att ”bevara hungern och bevara galenskapen”, att fortsätta chansa och lita på att risktagandet ska bli fruktsamt, oavsett resultaten.

Väldigt många ledare har inte denna förmåga att ta befälet över förändringar. En av de saker som hindrar ledare från att vända osäkerheter till möjligheter är det som jag kallar för ”framgångens villfarelse”.

Enkelt uttryckt är framgångens villfarelse det faktum att ”alla människor, och alla djur för den delen, är benägna att upprepa beteenden som följs av positiv förstärkning. Ju mer framgångsrika vi blir, desto mer positiv förstärkning får vi – och desto mer sannolikt kommer vi att råka ut för framgångens villfarelse. Tankegången går så här: ”Jag beter mig på det här sättet. Jag är framgångsrik. Därför måste jag vara framgångsrik för att jag beter mig på det här sättet.” Denna villfarelse att det vi har lyckats med tidigare kommer att fortsätta att fungera hindrar oss från att ta chanserna att ge oss ut i det okända.

Få av oss är immuna mot framgångens villfarelse. För att övervinna den måste du vara vaksam och konstant fråga dig om ditt uppförande är en legitim orsak till dina framgångar, eller om du i själva verket bara lurar dig själv.

Om du inte är bra på och ständigt entusiastisk inför att växla om till nya möjligheter eller till att rannsaka dig själv så mycket du behöver för att kunna genomföra förändringar, läs då denna bok. Och om det faller sig naturligt för dig så rekommenderar jag starkt att du läser den i alla fall. Du kan utvidga den där exceptionellt värdefulla talangen du har genom att läsa den här boken, som har skrivits av två personer som förstår sig på ämnet förändring bättre än de flesta författare jag har läst.

Jag hoppas att du gillar boken lika mycket som jag gjorde!

Livet är härligt.

/Marshall Goldsmith
Författare till bästsäljaren Triggers

 

Om författarna

Steven D’Souza är baserad i London och arbetar med ledarskapsrådgivning, bl.a. internationellt som konsult, talare och coach inom ledarskap, organisationsutveckling, mångfald. Han är utbildad i gestaltpsykologi, coachning och är en erfaren ledarskapscoach som ofta arbetar med ledningsgrupper inklusive på koncernchefsnivå.

Diana Renner arbetar som konsult och fokuserar på att bygga organisationers och individers förmåga att framgångsrikt navigera i osäkerhet och komplexitet. Hon är baserad i London men arbetar med ledande befattningshavare i en rad kommersiella, statliga och samhällsorganisationer runt om i världen.

Ovetskap - konsten att göra ovisshet till en framgång

 

Köp boken här