Hållbariseringen – En guide för företag i omställning
Klimathotet är vår tids största utmaning. FN:s klimatpanel fastslog nyligen att jordens klimattemperatur är den högsta på 100 000 år och forskarna har gett mänskligheten några få år att stoppa den globala uppvärmningen, innan den gräns där klimatförändringarna inte längre ligger inom mänsklig kontroll passeras. Samtidigt råder det parallellt också ett stort behov av att ta oss an utmaningarna när det gäller ekonomisk och social hållbarhet.
Näringslivet är en viktig faktor och i Hållbariseringen ges nycklarna till ett hållbart företagande ut ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Omställningen till hållbart företagande går allt fortare. Allt fler företag inser det långsiktiga i en övergång till hållbara affärsmodeller, både när det gäller affärsmöjligheter och affärsrisker. Men få vet hur de ska ta sig an sin omställning.
Boken handlar om hur företag kan gå tillväga i sitt hållbarhetsarbete med utgångspunkt i ett antal pusselbitar som kan läggas samman utifrån företagets specifika förutsättningar för att skapa en plan för hållbarhetsarbetet. Vi beskriver också vad företag behöver ha koll på och varför det är bråttom nu, utifrån perspektiven planetens begränsningar, den politiska utvecklingen och en efterfrågan i förändring. Vi befinner oss i hållbariseringens tid.
Vi skriver i boken att "det som möjligtvis gör hållbariseringen ännu mer kraftfull än tidigare skiften (globaliseringen och digitaliseringen) är att den drivs på av politiska beslut och regleringar, samt av människors alltmer legitimt ökande klimatoro och vilja att agera. Ett strategiskt och långsiktigt företag tar helt enkelt lärdom av historien och ser hållbariseringen som en oåterkallelig global rörelse som kommer att påverka det mesta (kanske allt) framåt. Det kommer att formas nya beteenden, drivkrafter och önskemål hos människor som både vill och behöver anpassa sig till de nya villkoren i samhället. Att vi måste förändra vårt sätt att leva, inte minst i västvärlden, är en grundförutsättning för att vi ska uppnå en hållbar balans."
Om författarna
Mikael Botnen Diamant utbildar och föreläser för företag, organisationer och myndigheter i hålbarhetsomställning. Han deltog i förhandlingarna om Agenda 2030 som en av UD:s sakkunniga delegater och har en bakgrund inom Röda korset och Sida.
Carl-Johan Schultz är strateg och planner i kommunikationsbranschen och har kommit att alltmer inrikta sig på hållbarhetsfrågor och att utveckla varumärken i en mer hållbar riktning. Han driver frågan i branschen och föreläser om hållbarhetskommunikation.