Coachande chefer lyfter verksamheten
”Arbetsdagen är som en torktumlare, det börjar rotera när jag tar fram telefonen på morgonen, och sen går det i ett. Akutinsatser i en strid ström tills jag på kvällen ramlar ur centrifugen – helt slut”.
Trycket i arbetslivet ökar, arbetsuppgifterna hopar sig och tiden för att tänka efter och föra strategiska samtal försvinner. Inte konstigt att det coachande ledarskapet blir viktigare och mer efterfrågat.
Coachande ledarskap innebär att hjälpa sina medarbetare att hitta egna lösningar på sina problem och ta ansvar för dem. Chefen är fortfarande ytterst ansvarig, men resultaten skapas genom andra. Fokus är på både resultatet och medarbetaren. Och medarbetaren utvecklas när hen hittar egna lösningar och får ta större eget ansvar. Coaching är en ny och utmanande roll för många chefer som är vana att komma med sina lösningar istället för att hjälpa andra att göra det. Men det är mödan värt att träna för när chefer blir mer coachande:
• utvecklas medarbetarna
• ökar medarbetarnas motivation
• utvecklas chefen
• frigörs tid för chefen (åtminstone på lite sikt)
• ökar chefens fokus och närvaro
• förbättras kommunikationen och klimatet på arbetsplatsen.
Förväntningarna ökar på chefer att de ska coacha. Företag ser att coachande ledarskap ger resultat och blir allt viktigare för att rekrytera och behålla duktiga medarbetare. Och särskilt yngre medarbetare förväntar sig ett coachande förhållningssätt. Ett coachande ledarskap bygger på:
• Fakta istället för värderingar. ”Så här var försäljningen Q2” istället för ”Vilket katastrofalt kvartal”
• Närvaro med medarbetarna istället för splittrad multitasking.
• Nyfikenhet på personer och möjligheter istället för förutbestämda positioner och åsikter.
Samtidigt som företag och anställda förväntar sig att chefer ska vara coachande får cheferna sällan möjlighet för att lära sig coaching. Om du vill bli mer coachande är det här boken för dig. Några tips för chefer som vill coacha:
• Grunden är: ställ öppna frågor istället för att ge svar. Du kommer väldigt långt ”bara” med det.
• Utgå inte automatiskt från att du har rätt. För ditt inre, tänk: ”Hon kan ju ha rätt – men hur?” Ställ frågor som lockar fram medarbetarens tankar: Hur tänker du då? Vad vill du?
• Ha koll på dina egna drivkrafter och behov. ”För vems skull vill jag göra detta?” För många av oss är det mer personligt tillfredsställande att ge svar än att hjälpa den andra fram till sina egna lösningar.
• Tänk efter vad du tar på dig. När någon kommer med en massa problem, fråga ”Vad vill du att jag ska göra med informationen?” eller ”Hur vill du gå vidare med detta?”
Nu kommer den nya, uppdaterade, utökade och reviderade upplagan med ny forskning, nya avsnitt, till exempel om coachande sammanträden, feedback från läsare och erfarenheter av att arbeta med boken i chefsutbildningar.
Den första upplagen av Chefen som coach kom ut 2013. Tidningen Dagens VD kallade den ”Den enda ledarskapsboken du behöver läsa” och chefstidningen Position utsåg den till Årets ledarskapsbok 2014 med motiveringen:
”Många ledarskapsböcker är abstrakta och svåra att tillämpa i vardagen för en svensk chef. Det här är ett av de få undantagen, en praktisk handbok som är direkt användbar. Den är modern samtidigt som den utgår ifrån sunda värderingar om alla människors möjligheter att
Läsare av den första upplagan säger:
”Älskar starten om att prova direkt.”
”Praktisk och mycket lättläst.”
”Boken är spännande. Men framför allt är den användbar. Jag använder den som uppslagsbok.”
”Det är en bok som saknats och jag kommer att rekommendera den ofta.”
”Den är både lättläst och pedagogisk.”
”Får mig att vilja använda mer coachning med det samma.”
”Jag har också rekommenderat boken till några andra.”
”Bra blandning mellan teori, praktiska förslag samt koppling till olika ’invanda mönster’ hos chefer.”
”Boken är oerhört bra och matnyttig med en blandning av empiri och teori. Den ger vägledning, energi och kraft för ett bättre ledarskap där människor får chansen att utvecklas, samverka och prestera på kort och lång sikt.”
Om författarna
Lena Sobel är civilingenjör och certifierad coach. Sedan många år arbetar hon med att utveckla ledare, team och arbetsflöden.
Søren Holm är beteendevetare och certifierad coach. Som en av en av Sveriges första coacher har han lång erfarenhet av att utveckla team samt utbilda chefer i coachande ledarskap.