Vågar du tro på framgång?
Jag pratade om det projekt som en av mina kollegor just stod i begrepp att ta sig an.
- Om du tror att det kommer att gå bra, så kommer du att fokusera på de tecken som talar om för dig att det går bra. Om du fokuserar på det motsatta, ja, du förstår vad jag menar. Det blir som du tänker.
I projekt ställs vi ofta inför att lösa uppgifter som kräver ett stort mått av nytänkande. Hur väl vi lyckas med det beror på hur bra vi är på att hantera det som händer, och hur vi väljer att uppfatta och tolka de situationer som vi ställs inför.
Som projektledare ska vi tillgodose många människors förväntningar, från uppdragsgivare, slutanvändare, projektmedlemmar, styrgruppen och … ja, de är ofta många och väldigt olika. Svårigheterna att hantera de här rollerna är förstås olika, men det beror inte enbart på hur utmanande deras krav är, utan också på hur du uppfattar dem. Förutsätter du elände eller framgång? Säger du en sak till dig själv medan du innerst inne ”ändå vet hur det kommer att gå”?
Jag har mött många projektledare som har ett starkt självförtroende, och det är utan tvekan en bra början. Men om självkänslan är låg så hjälper det inte hur mycket du än försöker intala dig att ”det kommer att gå bra”. Hjärnan känner av din tveksamhet. För varje gång du låter din inre röst tala om för dig hur dåligt det kommer att gå, desto större spår har du ristat i din hjärna. Och då krävs det än mer av dig för att styra dina tankar dit du vill. Så att de gynnar dig, och leder dig fram till det du vill.
Föreställ dig hur framgångsrika idrottare gör. Ingemar Stenmark berättade i tv-programmet Mästarnas Mästare om hur vändningen kom när han var i början av sin alpina skidkarriär.
– Det var först när jag började se mig som en vinnare [som framgångarna kom]. Ingemar Stenmark blev utan tvekan en mästare på att förutsätta framgång.
/Elisabeth Kamél
Om författaren
Elisabeth Kamél är expert inom projektledning och kommunikation. Elisabeth har 20 års erfarenhet som konsult i området, och har även arbetat med utbildning. Som assessor för certifiering av projektledarkandidater på internationell nivå har Elisabeth en bred kunskap om hur projekt kan bedrivas i olika branscher och vilka utmaningar det ofta innebär, såväl nationellt som globalt.
Förmågan att strukturera, förenkla och konkretisera på ett engagerande och lättsamt sätt var något som juryn framhöll i samband med att Elisabeth Kamél fick priset för ”Årets Projektledarbok”, för boken Projektkommunikation – så får du den att fungera! (Liber, 2012). Nu är även hennes andra bok Effektiv projektkommunikation - nyckeln till projektets framgång nominerad till samma pris 2018.