Ledarskapets kris och framtid
Ibland verkar det som om tiden stått stilla. Professorn på MIT (Massachusetts Institute for Technology), Edgar Schein, berättar i en av sina böcker om en övning för handplockade elever i något som kallas Sloan Fellows Program. Grupper av 15 yngre personer fick till uppgift att skapa ett företag som producerade korta texter för gratulationskort. Hur gjorde man? Det visade sig att alla grupper började med att skapa en organisation med en rad chefer och till sist ett par copywriters. Bara efter en lång diskussion accepterade de att det är smartast att börja med 15 personer som skriver texter. De föll automatiskt in i en hierarkisk ordning som speglade den företagsvärld de kom ifrån.
Rymdteknik och IT-världen kan få oss att tro att vi lämnat industrisamhället, men vi har ändå kvar ett ledarskapstänkande där arbetsstyrkan organiseras som en armé som ställs upp under uppsikt av befäl och officerare. Några få förutsetts ha all kunskap, somliga har viss kunskap och resten ska lyda order och hålla sig till sin arbetsbeskrivning. Fortfarande ritar vi organisationsscheman där verksamheten ser ut som en maskin där verk och kuggar griper tag i varandra och får allt att snurra åt samma håll på ett fullkomligt sätt. Hur många har du under dig? Att sådana frågor fortfarande ställs till en ledare visar att vi fortsätter att tänka på det traditionella sättet.
Problemet är att det inte fungerar längre. I dag vill inte människor vara disciplinerade soldater i samhällets eller företagets tjänst. Det ledarskap som utmärkte världens industriella epok fungerar när uppgiften består i att övervaka en maskin som spottar fram produkter tills den stängs av. Det fungerar inte på intellektuellt eller innovativt arbete. Inte i en tid där varken staten, företaget eller organisationen kan garantera vare sig anställning eller pension. Inte i en tid då vi alla måste ”packa vår egen fallskärm”.
Att det är så bekräftas av många undersökningar som visar hur det klassiska ledarskapet skapar arbetsplatser där, som Gallup säger, flertalet av världens arbetskraft bara väntar på att få gå hem från arbetet och bara 20 % är fullt engagerade i sitt arbete. Det gör att frågan om att finna nya modeller för ledarskap inte bara är en intellektuell fråga. Det är en fråga om överlevnad.
Visst är det konstigt. Vi vet att jordbrukssamhället försvann, likt det samlar- och jägarsamhälle som fanns före det. Vi har däremot svårare att inse att vi är på väg in i en ny era. Ändå tror vi att en av ekonomins lagar är förändring.
En av de stora utmaningarna är att få organisationer att utveckla ledarskap på alla nivåer. Tänk den företagsledare som får chansen att säga som Tre kronors lagkapten Staffan Kronwall när han förklarade varför Sverige vann VM-guld i ishockey 2013: ”Vi var 25 ledare i omklädningsrummet!”
/Folke Hasselmark
Folke Hasselmark är fil. mag. i ekonomisk historia och idéhistoria och arbetar som ledarskapskonsult inom förändringsarbete och verksamhetsutveckling. Om du vill läsa mer av Folke, beställ då hans nya bok ”Följ mig! En ledarskapsresa i tiden” som du hittar här.
Boken vänder sig till dig som vill utveckla ditt eget ledarskap och få andra att ta ökat ansvar i den egna verksamheten. Den vänder sig också till dig som vill utveckla din förmåga att påverka den organisation du arbetar i och själv bli en ledare.
Här kan du läsa ett smakprov.