Lean – framgångsrecept för svensk sjukvård?

Vårdens utmaningar är välkända. Antalet äldre – som står för den övervägande delen av sjukvårdsbehovet – blir allt fler. Möjligheterna att med läkemedel och avancerad medicinsk teknik behandla sjukdomstillstånd blir allt större, men detta innebär tyvärr inte alls att de totala sjukvårdskostnaderna minskar. Medvetenheten om vilka terapier som finns för olika åkommor ökar hos våra patienter – de har berättigade önskemål om att få den behandling som är bäst, och därtill inom rimlig tid. Det har under de senaste åren också funnits en stark politisk trend att stärka svenska patienters ställning och valfrihet.

Samtidigt kommer inte tillgängliga resurser för sjukvårdsfinansiering att öka påtagligt under de närmaste åren. Allt tyder därför på att vården måste bli bättre på att utnyttja alla de resurser man faktiskt har, för att kunna göra mer med väsentligen oförändrade medel. Verksamhetsutveckling är därför viktigare än någonsin tidigare, och måste drivas av verksamheterna själva, dvs. av sjukvårdens medarbetare. Inom svensk sjukvård finns en stark tradition av professionalism, och en hög medicinsk kompetens – men detta måste kombineras med en hållb

ar filosofi för utveckling och ledning av morgondagens sjukvård.

Lean-konceptet har haft imponerande effekter inom vitt skilda verksamheter världen över. Det fokus på flöde och värdeskapande aktiviteter som finns i Lean-filosofin lämpar sig mycket bra för sjukvården. Enheter med en hög grad av självstyrande och kontinuerliga förbättringar – som blir konsekvensen av framgångsrikt Lean-arbete – passar särskilt väl i en kunskapsorganisation som sjukvården. Lean har också snabbt vunnit insteg på många sjukvårdsinrättningar runt om i landet.

En grundpelare i Lean är att hitta och eliminera slöserier: väntan, överarbete, överproduktion, transport, rörelse, fel som behöver rättas till, onödiga lager, och outnyttjad kreativitet hos medarbetarna. Två andra viktiga principer är att undvika överbelastning och sträva efter utjämning i vårdens flöden. Framgång genom Lean-arbete beror på hur dessa tänkesätt kan integreras i sjukvårdens speciella förutsättningar. Lyckas man bra är de typiska resultaten ökad tillgänglighet, kortare väntetider och ökad säkerhet för patienterna, bättre arbetsmiljö för medarbetarna och en ökad produktivitet.

Den starka svenska traditionen av samarbete och konsensus ger oss ett försteg framför många andra länder och verksamhetskulturer. Genom Lean kan svensk sjukvård utvecklas till absolut världsklass – både vad gäller kvalitet och tillgänglighet.

Johan Brandt  leanilund@gmail.com

zp8497586rq