Den oväntade sanningen om hur du känner igen talang


Den oväntade sanningen om hur du känner igen en talang

När HR-specialisterna Towers Watson analyserade beteendet hos talanger i arbetslivet kom de fram till en sak som kan verka motsägelsefull. Efter att ha talat med 12 000 topptalanger fann de en återkommande attityd som förbryllade dem.

Den första insikten var att talanger generellt har en betydligt positivare bild av sin roll och sin arbetsgivare än andra på företaget. Detta kanske du tycker ligger helt i linje med förväntningarna? Den andra attityden de fann hos talanger är kanske intressantare.

Börja med att fundera på detta:
Är du den där personen som kokar av ilska när entrén till kontoret för tusende gången är belamrad med omslagspapper som blåst dit från Subway på hörnan? Blir du förbannad när virusprogrammet går in varje timme och skalar bort sekunder av den tid som du effektivt kan arbeta på din dator? Är det du som knyter handen (hårt) i fickan när din chef använder material du skrivit utan att berätta vem som är upphovsman? Är du beredd att ta till handgemäng när din vd skaffar en Porsche som tjänstebil trots att han nyligen gått ut med varsel om uppsägningar

Ifall du inte är sådan, känner du kanske någon som reagerar så? Det är en person som har lätt att fånga upp saker som stör hennes bild av den perfekta arbetsplatsen. Ibland kan det tyckas som att hon inte är kapabel att släta över. Denna terrier verkar inte kunna släppa saker utan att ventilera dem (ofta högljutt). Sådana personer blir lätt stämplade som bråkstakar och rebeller. Ibland beskylls de för att ha en demoraliserande effekt på sin omgivning.

Märkligt nog är detta det andra drag som Towers Watson fann hos talanger. Talanger är nämligen både de mest positiva och de mest kritiska till sin arbetsgivare. Förklaringen till denna ilska är att de är engagerade. Tänk på det så här:

Den värsta medarbetaren är inte den arga. Den värsta person du kan ha anställd är den apatiska. Det är han som sällan ger mer än det rollbeskrivning kräver. Han sitter inte uppe halva natten för att skriva förbättringsförslag som kom till honom precis innan han höll på att somna in. Apatiska personer fyller en stol och byter tid mot pengar.

Ilska och glädje kommer däremot från ett starkt engagemang. Du kommer inte att vara arg på den arbetstid du förlorar genom viruskanning ifall du inte genuint brinner för att leverera. Du kommer inte att vara arg för att entrén är nedskräpad ifall du inte vill känna dig stolt över din arbetsplats. Ifall du blir arg, bryr du dig. Det är en universell regel som kan appliceras på relationer både i och utanför arbetet.

När tennisspelaren JohnMcEnroe knäckte sitt racket över knäet var det en handling av ilska, men också en manifestation av ett otroligt engagemang och passion för sporten. Ingemar Stenmark väste åk själv din jävel till den kritiske journalisten av samma anledning.

Riktiga talanger blir förbannade på det som svärtar deras bild av arbetsplatsens ekosystem. De blir förbannade för att de brinner för sina jobb. De som skriver de mest svavelosande utvärderingarna och de som konsekvent tackar nej till ytliga företagsevenemang är kanske värda att betraktas med nya glasögon. Leta reda på den argaste jäveln på ditt företag och dyk huvudstupa ner i hans ilska tills du förstår var den kommer ifrån. Chansen är att det är en supertalang du har funnit.

Notera: Visst finns det sura människor som bara är just sura (av outgrundlig anledning brukar de gilla engelsk fruktkaka). Ignorera dem som har ilskan som bakgrundstapet och finn dem som har en lika stor potential för att vara uppskattande som för att vara kritiska.

En människa är lika stor som de saker som gör henne arg

Winston Churchill

zp8497586rq