Bra nätverk är stora, innehållsrika, aktuella och levande

Vi tänker oss gärna att våra nätverk av kontakter ska kunna fungera antingen som säkerhetsnät eller som språngbräda. Som språngbräda när man vill komma vidare uppåt/framåt, eller som ett skyddsnät som kan fånga upp en om man trampar snett och faller.

Det är väl redan självklart för dig: om alla dina kompisar finns till exempel i Örebro, så har de svårt att hjälpa dig om du skulle hamna i trubbel i till exempel Hanoi. Kan det bli tydligare än i teveprogrammet Vem vill bli miljonär? Om man inte kan svaret på en fråga kan man ringa en person som hjälper till. Här gäller det verkligen att känna rätt person för att kunna lägga vantarna på vinsten!

Men hurdant behöver då ett nätverk vara för att det ska vara någon nytta med det?

Första tanken är ofta att man behöver ett nätverk av personer som känner en väl, det vill säga sådana kontakter som man har närmast sig. Men det är faktiskt ofta tvärtom. Personer som känner dig väl rör sig oftast i samma kretsar som du och har troligen gjort det i många år redan. De känner samma människor som du, tänker liknande tankar som du och besöker samma platser som du. Med andra ord blir det ganska få nya impulser och kontakter. Albert Einstein lär ha sagt: ”Galenskap är att göra likadant gång efter gång och förvänta sig ett annat resultat.” Likadant blir det med ett nätverk där du hela tiden rör dig bland samma personer.

Ovan skrev vi att ett nätverk kan fungera som ett skyddsnät som fångar upp oss om vi faller. Om nätverket saknar viktiga kategorier är det som ett skyddsnät med stora hål. Vi kan ramla igenom och slå oss!

Sammanfattningsvis – tänk på att ett bra nätverk bör vara….

  • … stort. Många kontakter ger fler möjligheter. Få kontakter ger färre dörrar som kan öppnas. Du invänder kanske att det går bra att ha få och mycket väl valda kontakter. Helt rätt. Men du missar då mycket av den omvärldsbevakning som ett stort nätverk kan ge.
  • … innehållsrikt. Mångfald är nyckelordet här. Stor spridning av olika kategorier ökar potentialen. Om du till exempel är trettio år, kvinna och ekonom i centrala Stockholm behöver du inte ett nätverk som uteslutande består av trettioåriga kvinnliga ekonomer från centrala Stockholm. Du behöver fler kontakter med olika kön, utbildningsbakgrund, etnisk och kulturell bakgrund, intressen, ålder, bostadsort, yrken och så vidare! Du tänker kanske att det kan vara skönt att ha ett nätverk med personer som är likadana som en själv som du kan bolla tankar med. Ja, men inte bara! Risken är att bristen på mångfald skapar likriktning och du får ”enfald” i stället.
  • … aktuellt och levande. I ditt nätverk behöver det finnas personer med många olika typer av kunskap och erfarenheter. Ju färskare kompetensen är och ju oftare du har kontakt med människorna i ditt nätverk, desto bättre är det.

Så ut och komplettera ditt nätverk av goda kontakter så du får både roligare och mer framgångar i jobbet.

Per Magne, per.magne@magne.biz & Lucia Severed, lucia@kkikk.se

Är du intresserad av att läsa mer om boken ”Så blir du en framgångsrik nätverkare : bättre relationer ger bättre resultat” eller köpa den?
Besök Libershop.se