Det är nog nu

Min generation har matats med myten om att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och att kvinnor har samma möjligheter som män. Därför blev jag förbryllad när jag insåg att det inte är så, när jag insåg att jag blir annorlunda behandlad än mina manliga kollegor. När jag gång på gång klev in i möten med en känsla av att jag behöver bevisa mig. När jag blev nedgraderad till lilla gumman och när min input i frågor blev betydelselös. Jag trodde givetvis att det var mig det var fel på. Jag fick också höra att jag behöver bli mer business, att jag behövde tona ner mig själv för att bli uppfattad som seriös.
Det gjorde jag. Jag började gå till jobbet iklädd en kostym av beteenden som passade i den värld jag befann mig. Men den anpassningen hade ett högt pris för mig, precis som den har för så många kvinnor som känner precis likadant.

Tänk dig att du befinner dig i en sits där du inte blir tagen på allvar. En situation där din karriär och dina mål hänger på just det. Vad skulle du göra? Troligtvis som många, både män och kvinnor, gör – vi anpassar oss efter den som har makten. Den som kommer att bekräfta och ge oss fördelar när vi beter oss rätt. Vi tittar på vilka attribut som premieras och anammar dem. Många gånger omedvetet eftersom det i många fall är det vi har att förhålla oss till. Vi lever i en värld där kvinnor har en väldigt trång beteendekorridor som vi måste börja bredda. Vi har ju trots allt ett näringsliv som är skapat av män, för män.
Jag tror starkt på att det handlar om att vi alla, oavsett kön, på riktigt börjar reflektera över våra egna beteenden. Att vi vågar vara ärliga mot oss själva och fundera över på vilket sätt vi upprätthåller strukturer och normer i näringslivet. En förändring börjar med dig, att du varje dag tar ansvar för vad du gör i din vardag. Då tror jag att vi kommer skapa ett samhälle där kvinnor på riktigt har samma möjligheter som män.

Min nyutkomna bok, Det är nog nu, handlar inte om att män är idioter och kvinnor offer, utan om hur strukturer och förutfattade meningar om manligt och kvinnligt påverkar oss negativt i vardagen på jobbet. Och om hur vi tillsammans kan skapa förändring och bygga framgångsrika organisationer där alla medarbetare kommer till sin rätt.

Om författaren

Fanny Widman har en bakgrund som säljare inom it-branschen. Sedan 2018 driver hon podden Fannys Förebilder.

Det är nog nu 

Läs mer om boken